Bioszféra
Újabban állítólag a disznózsír egészségesebb mint a növényi olaj. Mi az igazság? Mind a kettö elég drága, de ez most nem számít, csak az egészség..
Ebből eredően már régi kérdésem volna, Mi a különbség - egészség ügyileg és alapanyag miatt - a zsirban (disznó, kacsa,) sütés, és vagy az olajban (napraforgó, olíva, len) sütések közt. ??
Ha veszek egy nyers kolbászt és hurkát, (disznó alapanyag) azt a "saját zsírjában" - > fólia alatt, vagy ha más nincs olajban süssem ki?
Ha veszek egy nyers kolbászt és hurkát, (disznó alapanyag) azt a "saját zsírjában" - > fólia alatt, vagy ha más nincs olajban süssem ki?
Nagyon szépek a csiperkék, remélem finomak lettek! Tipp: kicsit lemosva, nyersen húsdaráló, és fasírtgolyónak elkészítve zsírban kisütni ropogósra! Finomra fölszeletelni, és levesben megfőzni zöldséggel. Darálva hústöltelékbe is finom a jó gomba. Ami a lényeg: aprítva sokkal jobban kijön nemcsak az íze, de a fehérje-tartalma is. A gomba ellenálló jószág, nem hagyja magát könnyen emészteni. Sokkal többet nyerünk belőle, ha fölaprítjuk.
Lehet kapni Tescóban, egyéb helyen, belga Shiitake , tinóru gombás, (plusz még ötféle gombás) félkilós fagyasztott csomagokat. Volt aki a zacsin található leírást követve, megette mind az egészet és magyarázhattam, hogy ezek fűszergombák... Kár érte, mert ezek a gombakeverékek finomak, csak otthon szét kell tízfelé a fagyóba csomagolni, és tízszerre megenni aprítva... A Rozmár magyar keverékre legalább ráírják, hogy a konyha mestereinek. Finom a fagyott vegyes gomba, jó termék, de odafigyelést igényel.
Lehet kapni Tescóban, egyéb helyen, belga Shiitake , tinóru gombás, (plusz még ötféle gombás) félkilós fagyasztott csomagokat. Volt aki a zacsin található leírást követve, megette mind az egészet és magyarázhattam, hogy ezek fűszergombák... Kár érte, mert ezek a gombakeverékek finomak, csak otthon szét kell tízfelé a fagyóba csomagolni, és tízszerre megenni aprítva... A Rozmár magyar keverékre legalább ráírják, hogy a konyha mestereinek. Finom a fagyott vegyes gomba, jó termék, de odafigyelést igényel.
Igen, ezt sok helyen komolyba’ is alkalmazzák amúgy 
Én még kontaktig nem jutottam el, csak jelezték, hogy natakaroggyáel!

Én még kontaktig nem jutottam el, csak jelezték, hogy natakaroggyáel!

Ezért előbb utóbb csak helyrezökken a világ. Madör nécsör téx hör rivendzs.(-:
Link
Link
Helló Satya! Szép gombász közeli képjeid vannak, de ezek hogy néznek ki a fazékban?
Kérdésem; meg kell mosni hideg vízben a dombát, méghogy a tálcán, fóliában lévőt is?
Ha már megmostam, a nagyobbakat fágjam ketté hosszában?
A Horty Miklós féle 5 forintosakat, és a 200-50 féle mostani átmérőjüket feleztem. A 20-10-forintos és 50 filléreseket hagytam egybe. Mind fenn van avízen mint a záptojás, de a végén szépek, és finomak 1-1,5 óra fözés alapjáraton elég?
A Lidl-ben vettem egy félkilós tégelyest. Már feltettem főni.
Képek:
Kérdésem; meg kell mosni hideg vízben a dombát, méghogy a tálcán, fóliában lévőt is?
Ha már megmostam, a nagyobbakat fágjam ketté hosszában?
A Horty Miklós féle 5 forintosakat, és a 200-50 féle mostani átmérőjüket feleztem. A 20-10-forintos és 50 filléreseket hagytam egybe. Mind fenn van avízen mint a záptojás, de a végén szépek, és finomak 1-1,5 óra fözés alapjáraton elég?

A Lidl-ben vettem egy félkilós tégelyest. Már feltettem főni.
Képek:
Na nem várom meg. A lakásban felfűzve "teleltetem elfogyásig".

Ha valaki szándékosan berepül drónnal egy vonuló madárcsapat mellé, az bizony zavarhatja őket.
Nekem nincsenek ilyen irányú heppjeim, de bizony “engem” is megtámadott már sok madár. Természetesen a prédaállatok a legpotensebbek; szarka, szajkó, galamblalkaúak. De a ragadozók sem tűrik sokszor, hogy a területükön “eszed a kenyerüket”. Leggyakrabban héjják, ölyvek és karvalyok rontanak rá a drónra pedig én csak meteorológiai megörökítés szándékából szállok fel.
A legburvább az volt, amikor a Zemplénben (valahol Hollóházától délre) eredtem egy lecsapózós zivatar nyomába, erre kb 5 család méh lekísérte a cuccost (sajnos lehetett hallani, ahogy a forgószárny darálása a földi rovarevők asztalálra juttatja a raj számos tagját, de leszálláskor nekem is be kelletett menekülnöm a kocsiba
Ja és igen, nyáron a fecskék látak “bennem “ rgadozót, de azok csak leszarnak, köpködnek
Nekem nincsenek ilyen irányú heppjeim, de bizony “engem” is megtámadott már sok madár. Természetesen a prédaállatok a legpotensebbek; szarka, szajkó, galamblalkaúak. De a ragadozók sem tűrik sokszor, hogy a területükön “eszed a kenyerüket”. Leggyakrabban héjják, ölyvek és karvalyok rontanak rá a drónra pedig én csak meteorológiai megörökítés szándékából szállok fel.

A legburvább az volt, amikor a Zemplénben (valahol Hollóházától délre) eredtem egy lecsapózós zivatar nyomába, erre kb 5 család méh lekísérte a cuccost (sajnos lehetett hallani, ahogy a forgószárny darálása a földi rovarevők asztalálra juttatja a raj számos tagját, de leszálláskor nekem is be kelletett menekülnöm a kocsiba

Ja és igen, nyáron a fecskék látak “bennem “ rgadozót, de azok csak leszarnak, köpködnek

Köszönöm
Laskát még csak egyszer szedtem, nem nagyon ismerem, engem főleg a vastag tönk hozott zavarba..
Ha még lesz belőle, megmutatom,
a Flórián téren korrektek az ellenőrök.

Laskát még csak egyszer szedtem, nem nagyon ismerem, engem főleg a vastag tönk hozott zavarba..
Ha még lesz belőle, megmutatom,
a Flórián téren korrektek az ellenőrök.
Laskának (kései laskának) látszó gombák. Ekkorát még sose láttam. Érdemes bemutatni ellenőrnek, mert évről-évre arathatjátok, minden nagyobb eső után.
Sziasztok, segítsetek gombahatározni, ha meglehet a mellékelt képekből,
kertben nőtt fűzfagyökéren:
Jelenleg is ott tartózkodik
kertben nőtt fűzfagyökéren:
Jelenleg is ott tartózkodik

Pénteken a nagy "kártya feltöltő ünnepen" megyek a Lidl.-be gombákat venni . 3 jó féle kinálat, barnás-fehér pereszke,laska gomba. Ha már a hal az egekbe ugrik kinjában!
A Márton napi ajánlat libából kicsit elszállt; 5-7 ezer/ kg. ( már megint menetrend szerint megérkezett Bácskiskun-Csongrád felé a madárinfluenza, mint ár felhajtó..Röhelyes!!!
A Márton napi ajánlat libából kicsit elszállt; 5-7 ezer/ kg. ( már megint menetrend szerint megérkezett Bácskiskun-Csongrád felé a madárinfluenza, mint ár felhajtó..Röhelyes!!!

Tegnap ismét Tétényi-fennsík, csodálatos hely lett, amióta elköltöztek róla a katonáék. Ligetes virágos-kőrises foltok az arasz-magas zuzmóval fedett kövön. Az ültetett fenyőerdőkben a rizikét már felváltotta a sokféle (kesernyés, rózsás lemezű, rákízű, szappanszagú, sárgás lemezű) pereszke és a fenyőtinóru, helyenként járhatóvá szelídült a sűrűsége. A tisztás felületeken, ahol jártak a szárzúzóval, ott szépséges sziklagyepes területek zöldellnek, még a nyári aszály után is... a mostohább fenyérfüves foltok a szabadság tágas látványával kedveskednek. Ahol a cserjés uralkodik (és még a kutyák számára is inkább átjárhatatlanul) ott se aljnövény, se gomba. (Sajnos tegnap belekeveredtem, 150 méteren egy órát küzdöttem hogy kijöjjek, rég sikerült ilyen alaposan eltévedni...) Viszont biztató jel, hogy a galagonya monoton uralmát, felváltja lassan a feketefenyő újulata, a fagyal, és a pusztaszil, vadkörte. A galagonya karvastag tövei pedig olyan alaposan kiszáradtak (és nagy területen, ez általános) - hogy könnyedén kijönnek a földből is. Viszonylag könnyen haladtam, mihelyt az "áttöréses" technikára rájöttem. Elgondolkoztam azon, hogyan lehet, hogy ennyi szép száraz rőzsére, senki nem tart igényt a környékben... Igaz, a terület védett, sok kutyás jár, és a BV lőtér is közel van; de Nagytétényből nem lenne nehéz feljönni, és a Balatoni-út túloldala már, nem védett. Ha helyi környezetvédő lennék, bizony áthordanám a túloldalra, hadd vigyék a célszörű szögény embörök tüzelőnek. A vegetációnak is, bizony jót tenne, ha a száraz faanyagot letisztítanák. Vaddisznónak nem láttam nyomát; róka lehet, a szagát két helyen is éreztem.
Fűszeres olivaolajon, megfuttattam 2 deka Croogomphus gombát és egy marék rizst. 3 deci vízzel, 20 perc alatt csodás gombás rizs lett! Nem véletlen hogy a Croogomphus a kedvencem

Finom lilatönkűek és vörös-nyálkásgombák pihennek a fagyóban.
Vörösfoltos csigagomba "elvetve" a kertben, fenyőtinó és fenyőpereszke kíséretében; hátha valamelyiket
felveszi a Gingko gyökérkapcsoltnak. Mások már szürke tölcsér(pereszkét) is találtak.
Jöhet a TÉL! 





Én a darvak közti reptetését minősítettem, mert a Tvt. 37. szakasz (3) bekezdés alapján szerintem ez simán zavarásnak minősül.
Szerintem ez kimondottan nagy f@szág és felelőtlenség volt tőle...
A Hortobágyi Nemzeti Park is biztos lájkolta.
A Hortobágyi Nemzeti Park is biztos lájkolta.
Régi bejegyzés, de ez a begöngyöltszélű cölöpgomba, majdnem az amit bölke írt. Az egyik leggyakoribb mérgező faj, Paxillus-szindrómát okoz.
Én a vargányát - ha van - akár egy héten keresztül reggel délben este képes vagyok megenni. Szerencsére emésztési problémám (eddig) nem vot tőle. Kedvencem lesütve, tejföllel friss kenyérrel.
Én ma több mint 1 kg rántottnál járok már, meg se nyikkan
Most jön a vacsora
Az idei lilatönkű felénk prémium minőségű
Olyan finom rántva hogy arra nincsenek szavak, természetesen tartármártással
Ma így kezdődött a napom, volt gomba dögivel






Kicsit drámaira sikeredett.
Évekig tartok szárított gombát, semmi baja sincs, a gombapornak sem. Ki az aki megvárja, míg belerepül a moly? Van azon fedő is. Az emésztés meg nemigen egyforma. Viszont szerintem sem kell sokat zabálni, de ez más kajákra is vonatkozik.

Pulyasètáltatás közben, se kés, se szatyor
Majdnem lekéstem, holnap komolyabban ráállok


Kedves Talaci,
Panaszkodtam a kialvatlanságra... Nos.
Gomba van hála Istennek, és vadásszák is, többnyire olyanok, akik ismerik.
A gomba finom, jó fehérjeforrás, értékes.
- de -
Sokan meg se rágják, pedig a gomba amúgy is nehezen emésztődik, legszívesebben mindenkit arra kérnék, hogy darálja meg.
Leér a vastagbélbe, ((mint pl. a tejcukor)) és ott a bacikkal keresztbe reagál és ott a "másnapi" hasfájás...
Aztán sokan meg se főzik rendesen, pedig elolvashatnák pár helyen, mi mindent kell 20 percekig főzni...
Aztán sokan az epekövükre ráfalatozzák a gombát, és epegörcs vagy hasonló miatt okolják az őzlábat...
Aztán sokan annyira szeretik, hogy négynapi adagot is fölfalnak, pedig 50 fölött napi 10 deka, 70 fölött napi 5 deka lenne a megfelelő maximális adag.... Kisgyerek kétéves korig egyáltalán nem kaphat gombát. Utána meg kell tanítani, hogy csakis főzve ehető, a fűből nem!
Aztán a Covid miatt páran annyira szagvakok, hogy még a karbolszagú csip. is a fazékba kerül.
Aztán jönnek föl délről a mediterrán gombák, újság a hasunkba.
Aztán páran annyira szagvakok, hogy a hűtőládából előjött gombáról nem veszik észre, hogy undi már...
Aztán ha a szárított gomba felét megette a moly, inkább már mi ne együk meg a maradékot.
Aztán a Zinterneten szép fotók vannak, de szaga/illata egyiknek sincs, és a "fogása" is fontos határozóbélyeg a gombának...
Caeterum censeo, meg kell mutatni ellenőrnek .
Aztán megfogadni a diétás tanácsokat is.
Mennyivel kevesebb munkánk lenne...
Panaszkodtam a kialvatlanságra... Nos.
Gomba van hála Istennek, és vadásszák is, többnyire olyanok, akik ismerik.
A gomba finom, jó fehérjeforrás, értékes.
- de -
Sokan meg se rágják, pedig a gomba amúgy is nehezen emésztődik, legszívesebben mindenkit arra kérnék, hogy darálja meg.
Leér a vastagbélbe, ((mint pl. a tejcukor)) és ott a bacikkal keresztbe reagál és ott a "másnapi" hasfájás...
Aztán sokan meg se főzik rendesen, pedig elolvashatnák pár helyen, mi mindent kell 20 percekig főzni...
Aztán sokan az epekövükre ráfalatozzák a gombát, és epegörcs vagy hasonló miatt okolják az őzlábat...
Aztán sokan annyira szeretik, hogy négynapi adagot is fölfalnak, pedig 50 fölött napi 10 deka, 70 fölött napi 5 deka lenne a megfelelő maximális adag.... Kisgyerek kétéves korig egyáltalán nem kaphat gombát. Utána meg kell tanítani, hogy csakis főzve ehető, a fűből nem!
Aztán a Covid miatt páran annyira szagvakok, hogy még a karbolszagú csip. is a fazékba kerül.
Aztán jönnek föl délről a mediterrán gombák, újság a hasunkba.
Aztán páran annyira szagvakok, hogy a hűtőládából előjött gombáról nem veszik észre, hogy undi már...
Aztán ha a szárított gomba felét megette a moly, inkább már mi ne együk meg a maradékot.
Aztán a Zinterneten szép fotók vannak, de szaga/illata egyiknek sincs, és a "fogása" is fontos határozóbélyeg a gombának...
Caeterum censeo, meg kell mutatni ellenőrnek .
Aztán megfogadni a diétás tanácsokat is.
Mennyivel kevesebb munkánk lenne...
A cölöpgombák termőrétege lehántható, úgy mint a tinóruké. Erről egyből felismerhetőek

Sötétspórás cölöpgomba esetleg? Nekem is van hasonló
Mindenesetre nálam amelyik fát "eléri" a kertben, az utána nagyon jól fejlődik. Együtt lakik az egyik nyírfával, ami nő is mind a bolondgomba. Mostanában ér majd el egy szelídgesztenyét, kíváncsi vagyok mit hoznak majd össze együtt.

Mindenesetre nálam amelyik fát "eléri" a kertben, az utána nagyon jól fejlődik. Együtt lakik az egyik nyírfával, ami nő is mind a bolondgomba. Mostanában ér majd el egy szelídgesztenyét, kíváncsi vagyok mit hoznak majd össze együtt.
Ezért kell az óriást szedni.
Bármint pöfeteget. A körték itt jók. Entoloma egész télen is volt már. Entoloma saundersii var. hiemale pontosan.

Egyik barátom Hollandiában evett ilyet, és nem tudott felállni a bárszékről..persze nem józanul evett belőle, az sem segített a dolgon nyilván...
Igen, én is láttam a Velencei-hg.-ben sokfélét (pedig majdnem megjegyeztem, hogy na, hozza a formáját a hegység még ilyenkor is, és nem lesz gomba...aztán beljebb haladva szép számmal jöttek elő, meglepetésemre már a gyűrűs tuskógomba is, igen nagy számban. Szóval én is láttam susulykát, világító tölcsérgombát, viaszfehér tölcsérgombát, ha már a mérgezőkről beszélünk), de volt pár db aranytinórú, természetesen fehér penészes állapotban is már, pár kisebb őzláb, barna csengettyű, 1 db pici csiperke, galambgombák (több bordó példány, meg 1 db varashátú), természetesen az ilyenkor szinte mindig fellelhető harkály tintagomba, ráncos, gyapjas is, de azokból kevés.
Nem emlékszem ennyi lencse formájú gubacsra a tölgy leveleken. Olyan sűrűn potyognak mintha havazna. Vastagon áll a fák alatt.
Érkeznek a világító tölcsérgombák, a napokban az első kettő Entolomát (döggombát) is megkaptam, és érkezett már Hebeloma (fakógomba) is. Itt az ősz... bár ez a susulykák nemzetségét láthatóan nem zavarja: szorgosan tevékenykednek.
Tétényi-fennsík tele gombákkal, de azokkal is az történt, mint 'Tarjánban a körtékkel: apróbbak lettek a szokásosnál. Csiperkéből a "Minores" gondolom, nem a kétcentis idős példányt jelenti
és a pici vörös mmérges őzlábra az alig centis kalapjával, alig ismertem rá... a pöfik 3 - 5 milliméteresek lettek odafent.
Tétényi-fennsík tele gombákkal, de azokkal is az történt, mint 'Tarjánban a körtékkel: apróbbak lettek a szokásosnál. Csiperkéből a "Minores" gondolom, nem a kétcentis idős példányt jelenti

Na van rizike is, több a vörösödőtejű, mint az ízletes. De az előző a jobb. Vörörstejű nem volt., az a legjobb.
Nem. Mondjuk a lemezeket sem ártott volna fotózni, és megszagolni.
Tegnap találkoztam egy becsavarodott csávóval, és kérte hogy szedjek neki hallucinogén gombákat. Mondtam, hogy rendben. Addig álljon fél lábon, mikor szedek neki. Most őt is kerülnöm kell. Még egy kocsma, ahova nem megyek be. Szűkül a kör.
Tegnap találkoztam egy becsavarodott csávóval, és kérte hogy szedjek neki hallucinogén gombákat. Mondtam, hogy rendben. Addig álljon fél lábon, mikor szedek neki. Most őt is kerülnöm kell. Még egy kocsma, ahova nem megyek be. Szűkül a kör.

Semmi jóra nem hasonlít... mutasd meg ellenőrnek, a telken növő jószágoknak jó tudni a nevét. Fagyökérről nőtt vagy földből? Kihulló spórapora lila, barna vagy dohányszínű? esetleg fehér... Alulról hogy néz ki? Van valami fátyolszerű gallér-szövet a fiatalján, vagy semmi? A tönk és a lemezek, milyen figurával csatlakoznak? (felkanyarodó, lefutó, pereszkefog?) Van-e a fiatal kalapon boholy, selymesség, pikkely? Milyen a fazonja egész fiatalon? Van-e a tönkjén valami boholy, csíkosság, rece, akármilyen mintázat? Mélyek és szélesek, vagy sekélyek a lemezei? Ereszt-e tejnedvet ha eltöröd? Milyen színűt először, és öt perccel később? Üreges-e a tönkje? Mennyire kemény a húsa?
Köszönöm!
Nem szeretném elfogyasztani, csak a kíváncsiság szólt belőlem.
Nem szeretném elfogyasztani, csak a kíváncsiság szólt belőlem.

A "vöröset" rétgombának nézem (Agrocybe).
Csiperkéből (a fotón is az van) kb. 80 fajt írtak le idehaza, mind megnevezni lehetetlenség. Azt, hogy ehető-e, a mikrózási teszt jól elkülöníti, a többi a molekulár - biológusok dolga.
Csiperkéből (a fotón is az van) kb. 80 fajt írtak le idehaza, mind megnevezni lehetetlenség. Azt, hogy ehető-e, a mikrózási teszt jól elkülöníti, a többi a molekulár - biológusok dolga.
Nem vagyok egyáltalán gombaszakértő, ezért kérdeznélek Titeket, hogy ezek amúgy milyen gombák? A fehéreket csiperkének gondolom, de a vöröset nem nagyon tudom hova tenni.
Köszi az ötleteket!
Szombaton voltam a Börzsöny nyugati oldalában, galamb rengeteg volt, néhány róka meg két darab őzláb. Finnyás vagyok és csak a vargányát, meg a rókagombát szedem össze.
Szombaton voltam a Börzsöny nyugati oldalában, galamb rengeteg volt, néhány róka meg két darab őzláb. Finnyás vagyok és csak a vargányát, meg a rókagombát szedem össze.

Tétényi-fennsíkon a gyár mellett a fekete-fenyves tele fenyőtinóruval, rákízű pereszkével és rizikével. Az édesipari szakmunkás hölgyekre és a fiúkáikra figyeljetek, autóra vigyázzatok.