Bioszféra
Ez igen! Én nem nagyon találtam frissen "beindult" gombát. Néhány fenyõpereszke, galambica dacol még a vastag, gyorsrothasztó páratömeggel, illetve egy helyen friss piruló õzlábakat láttam. A tuskógombák, rizikék nagyja fekete, elfolyósodott állapotban van. Laska továbbra is hiányzik a környékbeli erdõkbõl.

Köszönöm. Sárból és vízbõl állnak az erdei utak, a vadkanok jobbat nem kívánhatnak. Én azért (gumicsizma híján) kerülgettem a dagonyákat, kevés sikerrel.
Hamisítatlan õszi felvételek! Gratulálok! :-)
Ez nagyon tetszik -> Link
Ez nagyon tetszik -> Link
A mai laskavadászat eredménye 9,5 kg, a szezon eddig 42 kg, rengeteg az apró, a sok esõ jót tett nekik, ha két nap 15 fok körül lenne a T, kaszálni lehetne.
Azóta megnéztem a híres Bálint gazda honlapját, és nyugodt szívvel távoztam az oldalról... a lényeg: LEHET! És még teremni is fog! 
Bár ha belegondolok mennyire hozzáértõ kezek közé került... Na mindegy. Próba-cseresznye! akarom mondani meggy

Bár ha belegondolok mennyire hozzáértõ kezek közé került... Na mindegy. Próba-cseresznye! akarom mondani meggy

:-)
A körtefa ágait szokták huzal mellett vezetni, így olyan, mintha sövény lenne. Ki tudja, lehet, hogy a meggyel is megy? :-)
A körtefa ágait szokták huzal mellett vezetni, így olyan, mintha sövény lenne. Ki tudja, lehet, hogy a meggyel is megy? :-)
Nem tudom elképzelni, hogy a gyárilag fa miként tudna egy gyárilag cserjéhez hasonlóan normális mennyiségû termést hozni. Szerintem nem véletlenül lett fává a meggy. Dísznek tuti megmaradna sövényként, de szerintem nincs sok esély a termés ily módon való növekedésére. A gyümölcsfa természete szerint az ága végén, új hajtásokon terem, a sövényt meg ritkítani, nyesni kell, hogy ne legyen valami dzsungel belõle. Ráadásnak szerintem a túl hamar elvastagodó megmaradt ágak csúnyák is lennének. Szerintem ez olyasmi, mintha a tyúkot akarnád megfejni, a tehénkét meg tojásrakásra rávenni. No meg valamibõl a létrakészítõknek is élniük kell, nem? :-)
Kösz a válaszokat!
Esetleg azt tudja valaki, hogy Megyfa nevelhetõ-e bokorként, ha úgy tetszik, sövényként? Ez lehet megint hülye kérdés, de mintha egyszer hallottam volna valakitõl, és most kaptunk egy csomó kis "megyfabébit". A kérdés csak azért lényeges, mert akkor e szerint ültetném õket. Mondjuk érdekes lenne úgy "szüretelni" mint a málnát
Esetleg azt tudja valaki, hogy Megyfa nevelhetõ-e bokorként, ha úgy tetszik, sövényként? Ez lehet megint hülye kérdés, de mintha egyszer hallottam volna valakitõl, és most kaptunk egy csomó kis "megyfabébit". A kérdés csak azért lényeges, mert akkor e szerint ültetném õket. Mondjuk érdekes lenne úgy "szüretelni" mint a málnát

A legtöbb gombát a fagy kitakarítja az erdõbõl. Van néhány fagytûrõ fajta, pl. Laskagomba, téli fülõke...stb. Nem mindegy mekkora a fagy! Ha átmeneti, gyengébb, még nem biztos hogy vége a gombaszezonnak! Az október közepi fagyos idõ sem vetett véget neki, a tartós keményebb fagyok viszont igen.
a ws -1,1-et mért, s a dáliák az épület másik felén vannak, ahol nyíltabb a terep s érezhetõen hidegebb is szokott lenni, a ws-hez képest kb 4 méterrel lejjebb, szóval én sem értem, de daliás hófehér virágokkal lesnek felfelé most is. :-)
A dália tudomásom szerint -0,5-1 foknál elfonnyad megpörkölõdik megbarnul, nagyon rzékeny a fagyra (a paprika meg végképp), és Nálad mégsem fagyott el ha "volt már rendes fagy egy jó hete, nem is akármilyen" ???
Az hogylehet??
Az hogylehet??
Virágbolt és zöldséges voltak egymás mellett?;-)
A dália a házunk mellett is ép még, bár volt már rendes fagy egy jó hete, nem is akármilyen. Ha emlékszel a májusi fagyra, amikor itt is elfagyott a dió a város egy völgyében, na arra jártunk, és kb 5-6 méter magasan a vadgesztenye új levelei (tavaly õsszel ugyanez az ága virágzott ki, most csak zsenge leveleket növesztett, három nappal korábban láttam) fagytak le.
A dália a házunk mellett is ép még, bár volt már rendes fagy egy jó hete, nem is akármilyen. Ha emlékszel a májusi fagyra, amikor itt is elfagyott a dió a város egy völgyében, na arra jártunk, és kb 5-6 méter magasan a vadgesztenye új levelei (tavaly õsszel ugyanez az ága virágzott ki, most csak zsenge leveleket növesztett, három nappal korábban láttam) fagytak le.

A lényeg, hogy a száraz, kérges nyárfán található meg, a csupaszon nem nagyon, a tuskót is szereti.
Az ártereket lehet hogy nem szereti, azért is nem találhattál egyet sem.
Volt élõ is, meg volt kiborult, volt tuskó is, volt kérges és kéreg nélküli is

Múlt szombaton voltam gombászni, és 2 db 1,5 hete otthagyott vargányát is találtunk, a lelõhely egy fagyzug, és biztos volt ott fagy, a vargányák mégis ott voltak, igaz, a 1,5 héttel azelõttihez képest egy mm-t sem nõttek!
Nem kérdezel hülyeséget, én speciel a laskáról tudok mesélni, mást ilyenkor nem keresek.
A multkori fagyok nem sokat ártottak neki, a viszonylag gyenge fagyokat (kb. -5 fokig) elviseli, ha napközben meleg van, gyorsan nõ.
Az egész napos fagyokat is átvészeli, hibernálva egy hétig is eltartja magát, utána viszont ha felenged, hamar tönkremegy.
Szívós egy faj az biztos.
A multkori fagyok nem sokat ártottak neki, a viszonylag gyenge fagyokat (kb. -5 fokig) elviseli, ha napközben meleg van, gyorsan nõ.
Az egész napos fagyokat is átvészeli, hibernálva egy hétig is eltartja magát, utána viszont ha felenged, hamar tönkremegy.
Szívós egy faj az biztos.
Sajnos nincs masinám, de az itteni nyárfák megérnének néhány képet, gyönyörû gombákat nevelnek ki.
A nyárfák szárazak voltak?
Kéreg volt rajtuk?
A nyárfák szárazak voltak?
Kéreg volt rajtuk?
Lehet hogy hülyeséget kérdezek, de a gombák mennyire fagytûrõek? csak mert ha az elkövetkezõ napokban esetleg kiderülne, akkor a nappali 10-15 fokok mellett éjjel már simán fagyhat. Tehát hiába ez a gombaérlelõ idõ, ha a fagyot nem nagyon bírják.
vagy???
vagy???

Voltam én is nyárfásba a Mura árterén, bár a fûzek votak többségben, de egyik nyárfán sem találtam semmit!
Igazán csinálhatnál 1-2 képet
Igazán csinálhatnál 1-2 képet

Hogy megtörjem eme fórum több mint egy napja tartó némaságát, szombaton ismét laskát vadászok, 38 mm esõ esett az elmúlt napokban, párás, ködös a levegõ, igaz nincs nagyon meleg, de a gombának ez az idõ fekszik, tehát ismét bõ termésre számítok.
Csak nehogy pofára esés legyen a vége, és nem lesz semmi, mivel mint korábban mondottam elég sokan járnak ki a nyárfásba.
Néhány nagyobb fehér színû, tölcsérgombára emlékeztetõ valami is van kint, de azokat nem merem leszedni.
Bár azt mondják minden gomba ehetõ, igaz némelyik csak egyszer
Csak nehogy pofára esés legyen a vége, és nem lesz semmi, mivel mint korábban mondottam elég sokan járnak ki a nyárfásba.
Néhány nagyobb fehér színû, tölcsérgombára emlékeztetõ valami is van kint, de azokat nem merem leszedni.
Bár azt mondják minden gomba ehetõ, igaz némelyik csak egyszer

Bár így lenne... Csak "vendégmunkás" fazekas járt be az ablakon, nagyon helyes kis jószág volt. :-)
OK, csak annyit mondtam, hogy ugyanilyen csuprot csinált a cégnél a fazekasunk.
A fazekasdarazsak is a kaparódarazsak (Specidae) közé tartoznak. Fajra megmondani nagy merészség lenne egy kiégett bölcsõbõl, tucatnyi gyakori fajuk van. Ezért kérdeztem rá, volt-e valami a "csuporban", mert a megbénított ivadék-eledel kiléte (pók, ormányosbogár stb.) már közelebb vinne a határozáshoz.
Ez fazekasdarázs bölcsõ lesz, nálunk a cégnél is lakott egy nyáron, fekete fejû-torú, szép piros potrohú, neki is ilyen "csupor" bölcsõje volt az egyik használaton kívüli asztal lábában...
Szerintem kiégett belõlük..
De ha megfigyeled, az agyag kiégett: a nyers fakó színbõl szép terrakotta-pirossá vált. Mint ez az edény: Link (csak egy kicsit nagyobb
.
De ha megfigyeled, az agyag kiégett: a nyers fakó színbõl szép terrakotta-pirossá vált. Mint ez az edény: Link (csak egy kicsit nagyobb

Hû de jó, ezek valamelyik kaparódarázs-faj ivadéknevelõ bölcsõi. Volt bennük valamilyen rovar-hulla?
Noli, köszönöm! Évtizedes kérdésre kaptam most választ. :-)
Imádom a dinsztelt káposztát, és egyszer a káposztás edény mosogatása közben arra lettem figyelmes, hogy vörös helyett világoskék levet engedett az a néhány szál, ami ázott egy kicsit a mosogatószeres lében.
A "kísérlet" az évek során többször ugyanezt az eredményt hozta. :-D
Imádom a dinsztelt káposztát, és egyszer a káposztás edény mosogatása közben arra lettem figyelmes, hogy vörös helyett világoskék levet engedett az a néhány szál, ami ázott egy kicsit a mosogatószeres lében.
A "kísérlet" az évek során többször ugyanezt az eredményt hozta. :-D
Ma dinsztelt káposztát csináltam az uramnak.
Ennek örömére kémiai kísérletet végeztem a piroskáposzta "lakmusz" voltáról.
A fenti képen a frissen leszelt káposzta látható.
Ezen pedig a színeváltozása után: a bal oldali lúgot kapott, ettõl késesre változott a színe, a jobb oldali meg savat, ami pirosabbá tette. Valószínû, ha hagyom tovább állni õket, még látványosabb volna a változás.
Ugyanez minden bíborszínû növénnyel (lilahagyma, cékla, retek, szeder, kékszõlõ, stb.) elvégezhetõ. A növényben lévõ színezõanyagok - antocianinok - az indikátorok. A vöröskáposzta antocianin-tartalma (a delfinidin nevû antocianin van benne) legalkalmasabb a kísérletezésre, erõsebb lúgban már nem is kék, hanem zöld lesz, azonban a háztartásomban nem találtam ennek az árnyalatnak megfelelõ lúgot.
A képen bal oldalt szódabikarbónás oldatban van a káposzta, jobb oldalt citromleves oldatban.
Papírzsepivel, amelynek végeit bemártottam a kétféle káposztás oldatba.
A leszûrt oldatok, itt azért elég látványos a különbség.
A vöröskáposztából házilag lehet lakmuszt készíteni, a káposzta kipréselt levébe kell beáztatni némi fehér kartonlapot, majd száradás után felvágni csíkokra, az így kapott papírcsíkokat aztán a hagyományos módon használhatjuk már indikátorpapírnak. Elvileg ezt fogja mutatni:
Sajnos ma idáig nem jutottam a kísérlettel, de a következõ párolt káposztás napon továbblépek más házi "vegyszerekkel".
Bocs a hosszért, engem nagyon szórakoztatott. :-)
Ennek örömére kémiai kísérletet végeztem a piroskáposzta "lakmusz" voltáról.
A fenti képen a frissen leszelt káposzta látható.
Ezen pedig a színeváltozása után: a bal oldali lúgot kapott, ettõl késesre változott a színe, a jobb oldali meg savat, ami pirosabbá tette. Valószínû, ha hagyom tovább állni õket, még látványosabb volna a változás.
Ugyanez minden bíborszínû növénnyel (lilahagyma, cékla, retek, szeder, kékszõlõ, stb.) elvégezhetõ. A növényben lévõ színezõanyagok - antocianinok - az indikátorok. A vöröskáposzta antocianin-tartalma (a delfinidin nevû antocianin van benne) legalkalmasabb a kísérletezésre, erõsebb lúgban már nem is kék, hanem zöld lesz, azonban a háztartásomban nem találtam ennek az árnyalatnak megfelelõ lúgot.
A képen bal oldalt szódabikarbónás oldatban van a káposzta, jobb oldalt citromleves oldatban.
Papírzsepivel, amelynek végeit bemártottam a kétféle káposztás oldatba.
A leszûrt oldatok, itt azért elég látványos a különbség.
A vöröskáposztából házilag lehet lakmuszt készíteni, a káposzta kipréselt levébe kell beáztatni némi fehér kartonlapot, majd száradás után felvágni csíkokra, az így kapott papírcsíkokat aztán a hagyományos módon használhatjuk már indikátorpapírnak. Elvileg ezt fogja mutatni:
Sajnos ma idáig nem jutottam a kísérlettel, de a következõ párolt káposztás napon továbblépek más házi "vegyszerekkel".
Bocs a hosszért, engem nagyon szórakoztatott. :-)
Akkor jöhecc enni, ha beértek, mert most ezek a macsekod bajszát is összepöndörítenék 
Amúgy jövõre már lesz a fáidon pár db, mint az enyémeken is, pár év múlva pedig októbertõl márciusig minden nap megehecc 2-3 db-ot

Amúgy jövõre már lesz a fáidon pár db, mint az enyémeken is, pár év múlva pedig októbertõl márciusig minden nap megehecc 2-3 db-ot

Mikor is mehetek enni? Nem gáz, ha viszem a macsekot is? Õ is szereti. :-)
Remélem, pár év múlva az én fácskáim hasonló jóságokkal látják majd el a családot!
Remélem, pár év múlva az én fácskáim hasonló jóságokkal látják majd el a családot!
Van 1 kosárral a spájzban, szépen kiterítve a polcra, várom, hogy beérjenek 
Ja és ez az a kosár Link

Ja és ez az a kosár Link

Tejipar érdekes üzem... Van rálátásom családilag, hogy hogy mûködik.
Egér/patkánymérget nem lehet kitenni, mivel élelmiszeriparban nem szabad semmilyen mérget használni. A csapdát az állatvédõk tiltják. Macskák ugyan vannak (eléggé hatékony fegyverek, persze némi dugi tejet, túrót azért kapnak néha "fizetségül"), de hivatalosan nekik is tilos ott tartózkodni, ugye a törvények... :-(
Elvileg élõcsapdázással lehetne megfogni a rágcsálókat, de az állandó utánpótlás okán ez elég szélmalomharc...
Szóval izgalmas téma, ember legyen a talpán, aki jól dönt, ha dönteni kell.
Egér/patkánymérget nem lehet kitenni, mivel élelmiszeriparban nem szabad semmilyen mérget használni. A csapdát az állatvédõk tiltják. Macskák ugyan vannak (eléggé hatékony fegyverek, persze némi dugi tejet, túrót azért kapnak néha "fizetségül"), de hivatalosan nekik is tilos ott tartózkodni, ugye a törvények... :-(
Elvileg élõcsapdázással lehetne megfogni a rágcsálókat, de az állandó utánpótlás okán ez elég szélmalomharc...
Szóval izgalmas téma, ember legyen a talpán, aki jól dönt, ha dönteni kell.