Agrometeorológia
A pécsiek nagyon várták az esõt, mivel 1 hónapja nem esett ott, se zivatar nem volt se semmi.
Most az 1 hónapos aszály után esett több mint 10 mm, lehet van aki örül neki, de a szõlészek-borászok nem biztosan, ugyanis az a tapasztalat, hogy a szõlõ elreped, amennyiben hosszú csapadékmentes idõszak után érés közben hirtelen rájön az esõ.
Nálunk szerencsére folyamatosan volt csapadék a szemek duzzadása közben, ott sajnos nem kizárt, hogy el fognak repedezni a szemek.
Most az 1 hónapos aszály után esett több mint 10 mm, lehet van aki örül neki, de a szõlészek-borászok nem biztosan, ugyanis az a tapasztalat, hogy a szõlõ elreped, amennyiben hosszú csapadékmentes idõszak után érés közben hirtelen rájön az esõ.
Nálunk szerencsére folyamatosan volt csapadék a szemek duzzadása közben, ott sajnos nem kizárt, hogy el fognak repedezni a szemek.
Így van, az öntözés mindenképp szükséges, csupán az egyes termések egyedi vízfelhasználása lesz kisebb a korán szedett termésnél, illetve tenyészidõszakra számolva ebben az esetben összességében még több is lesz a vízfogyasztás. Viszont! A vízhasznosulási együttható (a felhasznált víz milliméterére esõ megtermelt növényi produkció) messze kedvezõbb lesz, mint ha hagynánk túlnõni, szinte megérni a termést.
A dolog háttere hormonális, lényege, hogy a biológiai érettséget közelítõ és elérõ termés jelenléte úgy változtatja meg a növényi hormonháztartást, hogy az öregedési folyamatok válnak dominánssá. Új virág egyre kevesebb képzõdik, a vegetatív szervek is fokozatosan elvesztik funkciójukat, majd el is halnak. Kísérletekkel is bizonyítani lehet, hogy a fiatal termések eltávolításával jelentõsen nõ a növény hasznos élettartama, összességében a tökféléknél ez azt jelenti, hogy egy tõrõl nem csak darabszámban, de tömegre is többet lehet szüretelni egy vegetációban. Ebbõl adódik a gazdaságosabb vízfelhasználás.
Noli:
Annak, hogy miért nem követik a gazdák mégsem ezt a gyakorlatot, valamiféle hibás beidegzõdés lehet az elsõdleges oka. Egyrészt afféle szupernormális ingerként vonzóbb a szép nagy, "darabos" termés, másrészt így kevesebb aprólékos munka jár vele és a termés jobban is tárolható, mint a könnyen megfonnyadó apróságok. De uborkánál mûködik a dolog - persze csak mert a feldolgozóipar szabványban írja elõ a helyes agrotechnikát. Patisszonnál pl. ez még nem ment át a termelõi köztudatba. Mindenesetre kistermelésrõl lévén szó, nagy szerepe lehet a fogyasztói visszajelzésnek.
A dolog háttere hormonális, lényege, hogy a biológiai érettséget közelítõ és elérõ termés jelenléte úgy változtatja meg a növényi hormonháztartást, hogy az öregedési folyamatok válnak dominánssá. Új virág egyre kevesebb képzõdik, a vegetatív szervek is fokozatosan elvesztik funkciójukat, majd el is halnak. Kísérletekkel is bizonyítani lehet, hogy a fiatal termések eltávolításával jelentõsen nõ a növény hasznos élettartama, összességében a tökféléknél ez azt jelenti, hogy egy tõrõl nem csak darabszámban, de tömegre is többet lehet szüretelni egy vegetációban. Ebbõl adódik a gazdaságosabb vízfelhasználás.
Noli:
Annak, hogy miért nem követik a gazdák mégsem ezt a gyakorlatot, valamiféle hibás beidegzõdés lehet az elsõdleges oka. Egyrészt afféle szupernormális ingerként vonzóbb a szép nagy, "darabos" termés, másrészt így kevesebb aprólékos munka jár vele és a termés jobban is tárolható, mint a könnyen megfonnyadó apróságok. De uborkánál mûködik a dolog - persze csak mert a feldolgozóipar szabványban írja elõ a helyes agrotechnikát. Patisszonnál pl. ez még nem ment át a termelõi köztudatba. Mindenesetre kistermelésrõl lévén szó, nagy szerepe lehet a fogyasztói visszajelzésnek.

A tökfélék közül a melegigényesek még mostanra fejlesztettek csak termést, lásd kolbásztök. Hmmm, az milyen isteni finom!
Szia!
Jó Neked, hogy csak egy dolgot nem értesz. De félretéve a viccet, igazad van. Valóban sokkal finomabb a zsenge tökféleség, mint az elöregedett. Magam is inkább fiatalon szedem le, de annyit nem lehet megenni, mint amennyit egy jól termõ tõ (tövek) terem(nek). Ezért sajnos néha túlnõnek, de sajnálja kidobni az ember. A locsolást illetõen tévedsz, mert ha leszeded a termést fiatalon, attól még ugyanúgy kell locsolni, mert a tökfélék folyamatosan teremnek, locsolás nélkül valószínüleg már nem lenne a következõ olyan zsenge, mint amit szeretsz. De e zsenge termés finomsága nem csak a tökfélékre igaz. Nagyon szeretem a zöldbabot levesnek vagy fõzeléknek (fõleg hidegen), de csak a kimondottan zsenge babból, ha öregebb, akkor már nem jó. Sajnos lassan vége a szezonnak, majd jövõre eszünk megint friss, zsenge zoldségeket.
Jó Neked, hogy csak egy dolgot nem értesz. De félretéve a viccet, igazad van. Valóban sokkal finomabb a zsenge tökféleség, mint az elöregedett. Magam is inkább fiatalon szedem le, de annyit nem lehet megenni, mint amennyit egy jól termõ tõ (tövek) terem(nek). Ezért sajnos néha túlnõnek, de sajnálja kidobni az ember. A locsolást illetõen tévedsz, mert ha leszeded a termést fiatalon, attól még ugyanúgy kell locsolni, mert a tökfélék folyamatosan teremnek, locsolás nélkül valószínüleg már nem lenne a következõ olyan zsenge, mint amit szeretsz. De e zsenge termés finomsága nem csak a tökfélékre igaz. Nagyon szeretem a zöldbabot levesnek vagy fõzeléknek (fõleg hidegen), de csak a kimondottan zsenge babból, ha öregebb, akkor már nem jó. Sajnos lassan vége a szezonnak, majd jövõre eszünk megint friss, zsenge zoldségeket.
Kertészek! Egy dolgot nagyon nem értek. Mindegyik tökféle úgy finom, ha zsenge még, erre a jóemberek 98%-a megvárja, míg elefántméretûre nõnek, s akkor szedi le õket... Most kaptam az uram unokatestvérétõl két akkora cukkinit, hogy ha feldobnám a levegõbe, a katonai radarok óriásbombázónak mérnék be...
Kénytelen vagyok fasírtnak megcsinálni, mert rántani ez már igen öreg... Mi a fenéért nem lehet még akkor leszedni, amikor fiatal? A zöldségesünk szokott hozni kicsiket is, na azt veszem ott, az nyersen is isteni finom, meg jó grillezni is, de az ilyen öregeknek a közepét ki kell dobni, mert kemény a magjuk is már... Patiszonnal ugyanez van. Évek óta nem ettem egy jó patiszont, mert mindenki megvárja, míg megkövül és már hámozni se lehet, olyan csontos a héja. Pedig, ha zsenge, le se kell szedni róla.... OK, tömegében kisebb mennyiséget lehet így leszedni, de a minõsége sokszorosan kárpótol. Jobb minõséget lehet drágábban árulni, mert ilyen esetben tuti, hogy 10-bõl 8 ember a zsengét választja akkor is, ha drágább. Ráadásul a zsenge hamarabb "elkészül", a termesztés során kevesebb vizet is igényel, ha esetleg valaki a locsolásban gondolkodik.
Ezzel nem csak én vagyok így, hanem hasonlóan zöldségkedvelõ ismerõseim is...Ha nagyobb lenne az erkély a panelban, tartanék tököket, de így nem fér el, sajnos, s rá vagyok utalva a mások termésére...
Szóval, kertészek, ha tököket termeltek, ne várjátok meg, míg megöregszenek, hanem tessék akkor leszedni és eladni, amikor FINOM.
Kénytelen vagyok fasírtnak megcsinálni, mert rántani ez már igen öreg... Mi a fenéért nem lehet még akkor leszedni, amikor fiatal? A zöldségesünk szokott hozni kicsiket is, na azt veszem ott, az nyersen is isteni finom, meg jó grillezni is, de az ilyen öregeknek a közepét ki kell dobni, mert kemény a magjuk is már... Patiszonnal ugyanez van. Évek óta nem ettem egy jó patiszont, mert mindenki megvárja, míg megkövül és már hámozni se lehet, olyan csontos a héja. Pedig, ha zsenge, le se kell szedni róla.... OK, tömegében kisebb mennyiséget lehet így leszedni, de a minõsége sokszorosan kárpótol. Jobb minõséget lehet drágábban árulni, mert ilyen esetben tuti, hogy 10-bõl 8 ember a zsengét választja akkor is, ha drágább. Ráadásul a zsenge hamarabb "elkészül", a termesztés során kevesebb vizet is igényel, ha esetleg valaki a locsolásban gondolkodik.
Ezzel nem csak én vagyok így, hanem hasonlóan zöldségkedvelõ ismerõseim is...Ha nagyobb lenne az erkély a panelban, tartanék tököket, de így nem fér el, sajnos, s rá vagyok utalva a mások termésére...
Szóval, kertészek, ha tököket termeltek, ne várjátok meg, míg megöregszenek, hanem tessék akkor leszedni és eladni, amikor FINOM.
A 2007. évi gombaszezon valóban emlékezetes volt. Nekem is olyan információim vannak, hogy a Magyarszombatfa-Bajánsenye-Õriszentpéter sávban kedden elég jelentõs esõ hullott. Lehet, hogy a hétvégén én is elnézek valahová. Most én is azon fohászkodom, hogy realizálódjon a modellek által jelzett csapadék.
Jó nektek arra d.utántúliak. Mifelénk drága minden. Pincés Sampion gomba, persze szép fehér tupír kalappal 630/ft/kg.
Más: kimentem 3.szor a piarcra, 20.án elmaradt, most meg végre tudtam venni szép tiszaalpári pontyot, kibordázva. Megvettem volna egészben élõben is, csak nem volt idõ elrakni reggel, csak a hûtõbe.
Az ára- élõ ponty= 1000 ft/kg., felpucolva csak törzs:1500 ft/kg. a fej 500 ft/kg.
Na ebbõl van egy kisfazék hallé. Eltart nekem holnapig is, mert más nem szereti,
csak egy homoki ember.
Más: kimentem 3.szor a piarcra, 20.án elmaradt, most meg végre tudtam venni szép tiszaalpári pontyot, kibordázva. Megvettem volna egészben élõben is, csak nem volt idõ elrakni reggel, csak a hûtõbe.
Az ára- élõ ponty= 1000 ft/kg., felpucolva csak törzs:1500 ft/kg. a fej 500 ft/kg.
Na ebbõl van egy kisfazék hallé. Eltart nekem holnapig is, mert más nem szereti,

Mi felszedtük természetesen!
Baki hegyen jártunk az erdõben, útközben találtunk pár gombát. Császárgomba képekben; "burokban": Link Burokból "kitörve": Link Tömegesen: Link Felrugdosva
: Link Vargányák: Link Link Hazaérve tálcára került a mai szedés; vargányák, csupros tuskógomba ,királytinóru, korallgombák, császárgombák: Link
A képeket párom, Ancsi készítette.


A képeket párom, Ancsi készítette.

Azt gondolom, hogy igen hosszú és bõséges gombaszezon elõtt állunk, amennyiben a modellek által várt csapadék nagy rész realizálódik a következõ napokban. A nálam rekordokat produkáló 2007-es szezonhoz tudom hasonlítani egyenlõre ezt a helyzetet.
Jelenleg egy kisebb szünet tapasztalható (bár most is lehet találni gombát nem kis mennyiségben, csak többet kell érte menni), az Õriszentpéter környéki erdõkben pedig már indul az ízletes vargánya következõ hulláma, ott jelentõs csapadék volt az elmúlt napokban is. A Farkasfa-Kondorfa-Csörötnek környéki erdõkben nem tudom mi a pontos helyzet, itt nem volt érdemi csapadék a héten, holnap reggel tervezek egy túrát...
Jelenleg egy kisebb szünet tapasztalható (bár most is lehet találni gombát nem kis mennyiségben, csak többet kell érte menni), az Õriszentpéter környéki erdõkben pedig már indul az ízletes vargánya következõ hulláma, ott jelentõs csapadék volt az elmúlt napokban is. A Farkasfa-Kondorfa-Csörötnek környéki erdõkben nem tudom mi a pontos helyzet, itt nem volt érdemi csapadék a héten, holnap reggel tervezek egy túrát...
Emelkedett az alma ára, 18-ért veszik (rezisztens fajtáknál 19Ft), úgy néz ki, jobb a kereslet a szabolcsi almára idén.

Persze, hogy tisztában vagyok vele, de összeinterpolálni és egy térképre rádobni az összes adatot, és félmegyényi területeket egy színnel jelölni úgy, hogy az adott állomások éppen ott vannak, ahova volt kedvük letenni, teljesen semmitérõ.
De ha ezt a térképet oda is teszik a nagyközönségnek, akkor legalább írják le pár mondatban, hogy: "A térkép adott mérési pontokból lett interpolálva, és a mért értékek csak az állomások közvetlen környezetére vonatkoznak. Például az egymáshoz nagyon közeli Tevel és Paks állomás közti 10 fokos különbség mutatja, milyen óriási változékonyság mutatkozott a tél legalacsonyabb minimumaiban attól függõen, hogy az adott mérõhely milyen terepponton van elhelyezve. Ennek megfelelõen a völgyekben mindenhol alacsonyabb, a dombokon és a belvárosokban mindenhol sokkal enyhébb értékeket voltak."
Vagy valami hasonló, amibõl kiderül, hogy akik ezt az összefoglalót készítették, azok tudnak errõl.
De erre egy db betû sem utal.
Pláne a minimumok vonatkozásában, ahol ennek a jelenségnek nemhogy döntõ szerepe van, hanem csak és kizárólag ettõl függ.
Biztos vagyok benne, ha Pitom írta volna, akkor szerepelne benne erre utalás(nem véletlenül), így enélkül az egész nem ér semmit.
Használhatatlan.
De ha ezt a térképet oda is teszik a nagyközönségnek, akkor legalább írják le pár mondatban, hogy: "A térkép adott mérési pontokból lett interpolálva, és a mért értékek csak az állomások közvetlen környezetére vonatkoznak. Például az egymáshoz nagyon közeli Tevel és Paks állomás közti 10 fokos különbség mutatja, milyen óriási változékonyság mutatkozott a tél legalacsonyabb minimumaiban attól függõen, hogy az adott mérõhely milyen terepponton van elhelyezve. Ennek megfelelõen a völgyekben mindenhol alacsonyabb, a dombokon és a belvárosokban mindenhol sokkal enyhébb értékeket voltak."
Vagy valami hasonló, amibõl kiderül, hogy akik ezt az összefoglalót készítették, azok tudnak errõl.
De erre egy db betû sem utal.
Pláne a minimumok vonatkozásában, ahol ennek a jelenségnek nemhogy döntõ szerepe van, hanem csak és kizárólag ettõl függ.
Biztos vagyok benne, ha Pitom írta volna, akkor szerepelne benne erre utalás(nem véletlenül), így enélkül az egész nem ér semmit.
Használhatatlan.
Persze, hogy erõsebb az inverzió, nem is értem hogy miért említed Keszthelyt, hiszen én a Balaton felvidékrõl beszéltem, a dombokról és a Balatonról együtt. Egyébként máshol is vannak dombok nemcsak Zalában, akkor minden dombot be kellett volna jelölni az OMSZ-os munkatársnak? Gondolom tisztában vagy vele, hogy ez nem lehetséges.
Persze, tiszta sor, a vízpart mellett számít.
A keszthelyi állomás itt van Link a zöld nyílnál és a képen Link Link , és -21 fok volt ott a most elmúlt télen.
Mivel induló délies légmozgás volt, ezért csak az északi parton segített igazán a víz temperáló hatása. Bár a tihanyi félszigeten, ami belelóg a vízbe, elfagyott ez a füge Link itt Link
A siófoki állomáson -16 fok volt, pedig majd belelóg a vízbe Link , ráadásul a város is ott van mellette.
Ahhoz képest, hogy a víz ott hullámzott mellette és némi városhatás is volt, ahhoz képest a -16 azért elég sok.
A csörnyeföldi -12,5 fok és a csillagdai -12,2 fokhoz képest, ahol se hõsziget se víz se semmi, csak az inverzió.
Viszont az is biztos, hogy a Balaton környéki dombokon 50-80-100 méteres fagylefolyásokkal semmi bajuk nem lett a fügéknek. Sõt, akár Somogyban vagy Zalában, Balaton nélkül is. Tehát szerintem erõsebb az inverzió, mint a Balaton vize.
Arról a térképrõl meg ez a véleményem Link
A keszthelyi állomás itt van Link a zöld nyílnál és a képen Link Link , és -21 fok volt ott a most elmúlt télen.
Mivel induló délies légmozgás volt, ezért csak az északi parton segített igazán a víz temperáló hatása. Bár a tihanyi félszigeten, ami belelóg a vízbe, elfagyott ez a füge Link itt Link
A siófoki állomáson -16 fok volt, pedig majd belelóg a vízbe Link , ráadásul a város is ott van mellette.
Ahhoz képest, hogy a víz ott hullámzott mellette és némi városhatás is volt, ahhoz képest a -16 azért elég sok.
A csörnyeföldi -12,5 fok és a csillagdai -12,2 fokhoz képest, ahol se hõsziget se víz se semmi, csak az inverzió.
Viszont az is biztos, hogy a Balaton környéki dombokon 50-80-100 méteres fagylefolyásokkal semmi bajuk nem lett a fügéknek. Sõt, akár Somogyban vagy Zalában, Balaton nélkül is. Tehát szerintem erõsebb az inverzió, mint a Balaton vize.
Arról a térképrõl meg ez a véleményem Link
Van annak köze a Balatonhoz is, lásd pl. ezt a térképet Link azonban nem kell túl nagy távolságra gondolni a Balatontól, ott már nem érzõdik a hatás.
Rimóczy prof. csak javasolta a védetté nyilvánítást. Viszont az árusítható gombákról készülõ új rendelet tervezetébõl már hiányzik a császárgomba, ami azt is jelentheti, hogy elõbb-utóbb védetté fogják nyilvánítani. Egyébként a Netgombász és az Index gombázós topic honlapokon a napokban pont ezen a témán vitatkoztak.
Az õrségi gombahelyzet most milyen? Már lassan 2 hete nem jártam arra, mert közben itt Zalaegerszeg környékén is vargánya ill. rókagomba dömping lett, ami lassan lecsengõben van már.
Az õrségi gombahelyzet most milyen? Már lassan 2 hete nem jártam arra, mert közben itt Zalaegerszeg környékén is vargánya ill. rókagomba dömping lett, ami lassan lecsengõben van már.
Köszönöm szépen az információt!
Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató címû könyvsorozatában védett gombaként szerepelt mikor vagy 6 éve utoljára a kezembe vettem. Azóta ezen tudásomat nem frissítettem.
Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató címû könyvsorozatában védett gombaként szerepelt mikor vagy 6 éve utoljára a kezembe vettem. Azóta ezen tudásomat nem frissítettem.

A 23/2005 (VIII. 31.) KvVM miniszteri rendelet 5. sz. mellékletében, - ami a védett gombákat tartalmazza - a császárgomba nem szerepel, tehát jelenleg nem védett! Egyes gombával foglalkozó netes lapok tévesen szerepeltetik védettként. Legközelebb nyugodtan szedd fel õket, igen jóízû gomba fõleg levesnek és salátának.
Deszépek!
Pedig ha megkérdeznél egy szakembert, hogy szerinte ezek a finom barackok az Õrségben az Alpokalján, vagy Szegeden teremtek, az esetek 99,9%-ában helytelen választ kapnál.
A maradék 1% nem figyelt oda földrajzórán!
Én pár napja oltattam be itthon az õszinket Mária Mártába, amiket itt mutogattam.
5 ágát oltottuk be, jövõre már szép lesz.
Pedig ha megkérdeznél egy szakembert, hogy szerinte ezek a finom barackok az Õrségben az Alpokalján, vagy Szegeden teremtek, az esetek 99,9%-ában helytelen választ kapnál.
A maradék 1% nem figyelt oda földrajzórán!
Én pár napja oltattam be itthon az õszinket Mária Mártába, amiket itt mutogattam.
5 ágát oltottuk be, jövõre már szép lesz.
Valóban, a Balaton-felvidéki dombok nagyon jó klímájúak.
De szerintem a Balatonhoz nem sok köze van, ha nem lenne ott a Balaton, a dombok egy bizonyos magasság felett ugyanolyan klímájúak lennének.
Ahol tud számítani, az a vízpartközeli részek akkor, ha nem fagy be a víz és úgy jön rá egy nagy hideg, mint pl. a most elmúlt télen.
De amikor 20 centis jég és hó fedi a Balatont, akkor olyan, mintha ott sem lenne.
Ha ez nem így lenne, a Tihanyi-félszigeten lévõ sajkodi legendás fügegyûjteménybõl maradt volna valami Link
Sõt, hallottam olyan véleményeket is, ami szerint a Balaton vizérõl visszatükrözõdõ napfény plusz napfényt és napenergiát ad a szõlõk érésnek stb., stb., bla-bla-bla. No ez akkora hülyeség, mint egy ház.
Meg hogy a Tisza vizének visszatükrözõdése miatt olyan jó a bor Tokajban.
Na kíváncsi lennék, ha a vízpartra tették volna a szõlõültetvényeket, maradt-e volna belõlük valami az elmúlt 10 évben!?
Márpedig a vízparton aztán van fényvisszaverõdés.
Sõt, visszatérve a Balatonra, valami olyasmi helyzet alakult ki a most elmúlt télen december 21-ére virradóra, hogy a keszthelyi állomás -21 fokot mért, körbe a Balaton körül is -20 fok alatt szóródtak a hõmérsékletek.
Az déli parton jól megfagytak a fügék, az északin nem, köszönhetõen annak, hogy azon a kritikus éjszakán déli szél fújt, és a be nem fagyott Balaton vizének a hõjét rávitte az északi partra.
Igenám, csakhogy ha már kicsit távolabb volt mondjuk egy füge a vízparttól, vagy a part és a füge között volt nagyobb növényzet, ami felfogta, elnyelte (nem tudom melyik a jó szó rá) a víz hõjét, akkor már fagytak a fügék ott is.
Sõt, a vízpart közelében sokfelé épek voltak a fügék, míg fent a magasabb részeken kicsit megfagytak, köszönhetõen szerintem pont annak, hogy a Balaton vize által tárolt hõ kicsit megemelte az alsó hideg légréteget.
Kesze-kusza helyzet volt az a két éjszaka.
Szóval nem kell a víznek olyan sokat tulajdonítani, sokkal inkább a dombok fantasztikus fagylefolyásának.
Ugyanis a Balaton nélkül lehet mediterrán fajtákkal eredményesen kísérletezni, dombok nélkül viszont nem!
De szerintem a Balatonhoz nem sok köze van, ha nem lenne ott a Balaton, a dombok egy bizonyos magasság felett ugyanolyan klímájúak lennének.
Ahol tud számítani, az a vízpartközeli részek akkor, ha nem fagy be a víz és úgy jön rá egy nagy hideg, mint pl. a most elmúlt télen.
De amikor 20 centis jég és hó fedi a Balatont, akkor olyan, mintha ott sem lenne.
Ha ez nem így lenne, a Tihanyi-félszigeten lévõ sajkodi legendás fügegyûjteménybõl maradt volna valami Link
Sõt, hallottam olyan véleményeket is, ami szerint a Balaton vizérõl visszatükrözõdõ napfény plusz napfényt és napenergiát ad a szõlõk érésnek stb., stb., bla-bla-bla. No ez akkora hülyeség, mint egy ház.
Meg hogy a Tisza vizének visszatükrözõdése miatt olyan jó a bor Tokajban.
Na kíváncsi lennék, ha a vízpartra tették volna a szõlõültetvényeket, maradt-e volna belõlük valami az elmúlt 10 évben!?
Márpedig a vízparton aztán van fényvisszaverõdés.
Sõt, visszatérve a Balatonra, valami olyasmi helyzet alakult ki a most elmúlt télen december 21-ére virradóra, hogy a keszthelyi állomás -21 fokot mért, körbe a Balaton körül is -20 fok alatt szóródtak a hõmérsékletek.
Az déli parton jól megfagytak a fügék, az északin nem, köszönhetõen annak, hogy azon a kritikus éjszakán déli szél fújt, és a be nem fagyott Balaton vizének a hõjét rávitte az északi partra.
Igenám, csakhogy ha már kicsit távolabb volt mondjuk egy füge a vízparttól, vagy a part és a füge között volt nagyobb növényzet, ami felfogta, elnyelte (nem tudom melyik a jó szó rá) a víz hõjét, akkor már fagytak a fügék ott is.
Sõt, a vízpart közelében sokfelé épek voltak a fügék, míg fent a magasabb részeken kicsit megfagytak, köszönhetõen szerintem pont annak, hogy a Balaton vize által tárolt hõ kicsit megemelte az alsó hideg légréteget.
Kesze-kusza helyzet volt az a két éjszaka.
Szóval nem kell a víznek olyan sokat tulajdonítani, sokkal inkább a dombok fantasztikus fagylefolyásának.
Ugyanis a Balaton nélkül lehet mediterrán fajtákkal eredményesen kísérletezni, dombok nélkül viszont nem!
Mint ahogy azt már sokan írták, igazi vargányadömping volt az elmúlt hetekben az Õrségben.
Mi is többször, több kosár gombát szedtünk (a fagyasztó tele, a rokon pedig ellátva)
Pár kép az egyik délutáni vadászatról:Link Link Link Link A császárgombát én nem gyûjtöm, mivel tudomásom szerint védett: Link Link
Mi is többször, több kosár gombát szedtünk (a fagyasztó tele, a rokon pedig ellátva)
Pár kép az egyik délutáni vadászatról:Link Link Link Link A császárgombát én nem gyûjtöm, mivel tudomásom szerint védett: Link Link
Itt nálunk a hûvös, párás Alpokalján is szépen megérett már július közepére az õszibarack: Link
A mi telkünk talán a lehetõ legrosszabb helyen van gyümölcstermesztés szempontjából ( Rába völgyét délrõl határoló dombvonulat északi oldalának árnyékában, fagyzugos, párás helyen. Sajnos a tavalyi jégverés és a decemberi kemény fagyok következtében idén kevesebb volt a termés de még így is 38 db barackot sikerült beszedni arról az 1 fáról,köztük több öklömnyi méretût (hatalmas kosaras kézfejem van
).
A többi barackfa még fiatal, idén még nem termettek.
A mi telkünk talán a lehetõ legrosszabb helyen van gyümölcstermesztés szempontjából ( Rába völgyét délrõl határoló dombvonulat északi oldalának árnyékában, fagyzugos, párás helyen. Sajnos a tavalyi jégverés és a decemberi kemény fagyok következtében idén kevesebb volt a termés de még így is 38 db barackot sikerült beszedni arról az 1 fáról,köztük több öklömnyi méretût (hatalmas kosaras kézfejem van


A többi barackfa még fiatal, idén még nem termettek.
Jaj, bocs! Inverzió! Inverzió! Megtanulom lassan.
Igazad van, bizony az enyhe éjszakák nagyon sokat jelentenek, szinte ugrásszerûen megindul a növekedés pár egy-két enyhe éjszakás nap után. Nekünk itt a síkon pedig marad a jó idõzítés, lásd sárgabarack Chorus. Paradicsom Amistar. Bár 3-4-szer szórtam, de azt megfelelõ idõben, ezért már 2 méter fölött jár az F1 Lugas pedig egyszer még a jég is tönkre verte, a fél méteres csonkból hajtott ki akkor. Egy tökéletes hely lehet ilyen szempontól a Balaton felvidék a növényeknek. Adottak a dombok, a Balaton enyhíti a hideget télen, nyáron enyhe, megfelelõen párás éjszakák. Kitûnõen lehetne kísérletezni mediterrán és egzotikus fajtákkal.

Ejjejjj!
Nem lehet eleget jártatnom a szám: inverzió!
Nem mindegy szegény paradicsomnak, hogy 14 fokban és 98-99%-os páratartalomban tölti az éjszakát, vagy 19 fokban, netán 21-ben, és 70%-os páratartalom mellett.
Az elsõ fagyok sík és völgyi, mély fekvésekben október közepe táján kinyiffantják a paradicsomokat (ha addig nem mentek már tönkre), miközben a szõlõhegyeken, dombokon még egy hónap múlva is lehet találni ép paradicsomot.
Ugyanez mûködik a tönkremenetelben is.
Dr.Zivatar!
Csakhogy itt 3 naponta megázott a paradicsom, szóval síkon, vagy pl. nálunk a kertben is eléggé végük van.
A szõlõhegyeken bármerre járok, nemigen van rossz paradicsom, és elég kicsi az esélye, hogy mindenki jól idõzített volna, pláne, hogy van aki még a szõlõjére sem tud jól idõzíteni, nemhogy a paradicsomára.
Nem lehet eleget jártatnom a szám: inverzió!
Nem mindegy szegény paradicsomnak, hogy 14 fokban és 98-99%-os páratartalomban tölti az éjszakát, vagy 19 fokban, netán 21-ben, és 70%-os páratartalom mellett.
Az elsõ fagyok sík és völgyi, mély fekvésekben október közepe táján kinyiffantják a paradicsomokat (ha addig nem mentek már tönkre), miközben a szõlõhegyeken, dombokon még egy hónap múlva is lehet találni ép paradicsomot.
Ugyanez mûködik a tönkremenetelben is.
Dr.Zivatar!
Csakhogy itt 3 naponta megázott a paradicsom, szóval síkon, vagy pl. nálunk a kertben is eléggé végük van.
A szõlõhegyeken bármerre járok, nemigen van rossz paradicsom, és elég kicsi az esélye, hogy mindenki jól idõzített volna, pláne, hogy van aki még a szõlõjére sem tud jól idõzíteni, nemhogy a paradicsomára.
10bokor paradicsomunk van egy deka permetet se kaptak és teljesen épek,de nálad én is a jó idõzítésre gondolok.

A paradicsomvész mellett Link Link . Gondolom nem nehéz kitalálni az okot, miért ennyire épek a paradicsomok a sok esõ ellenére is.
Bussay doktor vöröse Link Link , ezeken sem látni a csapadékos idõszak nyomait, pedig....bla-bla-bla...., sõt Link
A fügéken lassan indul a másodérés:
Zöld aszalódó Link Link
A nagy lila, az egyik legszebb és legfinomabb fajtánk Link , nagyon szép hamvas bõre van Link
A madarak és a hangyák is szeretik Link
De azért jutott belõle nekünk is Link
Isteni finom!
Bussay doktor vöröse Link Link , ezeken sem látni a csapadékos idõszak nyomait, pedig....bla-bla-bla...., sõt Link
A fügéken lassan indul a másodérés:
Zöld aszalódó Link Link
A nagy lila, az egyik legszebb és legfinomabb fajtánk Link , nagyon szép hamvas bõre van Link
A madarak és a hangyák is szeretik Link
De azért jutott belõle nekünk is Link
Isteni finom!
Köszönöm,most is tanultam valami újat!
Következõleg anyukám kézikosarával megyek gombászni.
Még csak most ismerkedem a gombákkal apukám segítségével,egyedül még sokszor nem vagyok biztos benne jókat szedek e..
Ui: holnap gombapaprikás lesz belõle,nokedlivel

Következõleg anyukám kézikosarával megyek gombászni.

Még csak most ismerkedem a gombákkal apukám segítségével,egyedül még sokszor nem vagyok biztos benne jókat szedek e..
Ui: holnap gombapaprikás lesz belõle,nokedlivel
Nagyon szép gombákat szedtél, Szilvi.
A továbbiakhoz egyetlen tanáccsal szeretnék szolgálni: soha ne mûanyag zacskóba (zsákba), hanem papírral kibélelt kosárba szedd a gombát. Így kevésbé törik, nem fülled be, mire hazaérsz vele, szinte ugyanolyan állapotban marad meg, mint a leszedés pillanatában.
Jó étvágyat a finom étekhez!
A továbbiakhoz egyetlen tanáccsal szeretnék szolgálni: soha ne mûanyag zacskóba (zsákba), hanem papírral kibélelt kosárba szedd a gombát. Így kevésbé törik, nem fülled be, mire hazaérsz vele, szinte ugyanolyan állapotban marad meg, mint a leszedés pillanatában.
Jó étvágyat a finom étekhez!

Fantasztikus szép gyümölcsök (bár a fügét nem szeretem)! Nem is csoda, ilyen szép helyen nöhetnek. A barackokra nagyon csöpög a nyálam! Nem tudnál esetleg egy pár kilót így emailen keresztül küldeni?


Szép a zöldségeskerted,ám tõlem sajnos tönkremennének a karfiol és kelkáposzta termelõk, mert hányingerem van a szörnyû illatuktól.
Hihetetlen, milyen szép tud lenni egy zöldség. Sok hasonló jó termést kívánok nektek

Á csodálatosak!!!
Egybõl érzem a számban a finom rántott karfiol és leves ízét..

Egybõl érzem a számban a finom rántott karfiol és leves ízét..

ez volt a fõ fajta nálunk is tavasszal
õsszel inkább cortes-t csináltunk
õsszel inkább cortes-t csináltunk
Két tesómat befogtam,ahova nem hord ki normálisan a szórófej ezt a módszert kell alkalmazni, slagolás.
Noli,jó étvágyat a fõzelékhez!.
viffer750, Spacestar.


Noli,jó étvágyat a fõzelékhez!.

viffer750, Spacestar.

Ja azért a második képen elõtérben látok kelkáposztát is.
Baromi szép vidék, és nagy befektetés, pont jó helyen, jókor..
Elismerésem; Dr.Zivatar.
Az második képet elvétettem , van egy második törp is aki viszafelé locsol..
Baromi szép vidék, és nagy befektetés, pont jó helyen, jókor..
Elismerésem; Dr.Zivatar.

Az második képet elvétettem , van egy második törp is aki viszafelé locsol..

Az ott lent,középen a rásegítõ törp-papa?
Nagyon szép káposzta föld.
Noli: a kelkáposzta az fodrosabb, primõr zöldség, ez sztem a normál káposzta.
Viffer; az olyan mint a mérges bárányfelhõ, fodrozódik a széle, és fehér vajszínû a karfiolja.Ami végül is a karfiol. Körülötte védõ-tápláló zöld levelek vannak.
Nagyon szép káposzta föld.
Noli: a kelkáposzta az fodrosabb, primõr zöldség, ez sztem a normál káposzta.

Viffer; az olyan mint a mérges bárányfelhõ, fodrozódik a széle, és fehér vajszínû a karfiolja.Ami végül is a karfiol. Körülötte védõ-tápláló zöld levelek vannak.


Tényleg marhajók, fõleg ez az esti kép a lemenõ nappal és vízsugarakkal...